Sunday, 22 November 2015

Imigresen Sodehhh...

Di pagi yang indah pada 15 november lalu..

Mendaratnya pesawat AK866 di Krabi International Aiport, lepas turun dr pesawat aku terus bergegas ke imigresen thai.. *cehh berpuitis pulak*

Ok mcm ni.. Masa sampai2 je kat imigresen krabi aiport utk cop passport.. Line dh panjang..

Masa tu ada dlm 4 ke 5 kaunter yg bukak x ingat. Tp yg aku ingat aku beratur kat lane kaunter no2.

Masa tgh tggu lama sgt nk tggu turn tu sempat laa kejap aku betulkan wide lens kat phone.

TIBA2!

Seorang jejaka.. Cehh puii x delaa jejaka..

Lelaki tua berumur dlm 40an berbadan agak gerga tp ketot  dtg menuju ke arah aku sambil carut2 dlm bahasa siam. Ingatkan marah pekerja dia ke.

Toleh belakang xde pun org.. Hmm

Makin dekat dia melangkah makin sereemmm pulak aku.. Dh kenapa org tua ni.

Sejurus je dia sampai kat aku, sappppp dia rampasnya phone aku.. N tunjuk sign board 'no photos n videos' yg BETUL2 atas kepala aku.. Which is aku mmg x nmpk  dr aku masuk tmpt tu.

Me likee.. WHAT THE HELLLL???


Tefaakk i didnt even take any photos  n i even didn't saw the signboard..!!

Tak boleh buat apa dh phone tu ada kat tangan dia.

Taknak berkasar rampaas balik kang jatuh pecah pulak n tgh malu sbb ramai org pandang sbb dia maki kuat kot. Mcm aku merompak pulak.

Terus dia pegi balik kat kaunter yg dia jaga (kaunter 4)

x boleh fikir apa dh. Mcm panik gila takut x dpt balik. Tp dlm hati percaya mesti dia akan bg balik. Kalau x nk bagi aku sanggup bermati2an akan dapatkan balik. Giteww

Tgh2 beratur tiba2 org yg jg kaunter sebelah(kaunter 3) suruh beratur kat lane dia.

So kiranya terpaksa beratur dr belakang balik n i org paling last tmasuk izzad n abg syuk.

 Mcm SUNDELLLL!

Tgh2 beratur sambil  tggu my turn, nmpk diorg sembang mcm gelak2. Yg aku tgh risau ni.

Sampai2 je dia dh cop semua then aku mintak kat org yg jaga kaunter tu. Pastu dia sengih ckp u stand here. Sambil suruh berdiri sebelah dia. So turut jela. Mcm hamba abdi kena dgr ckp tuan dia.

Rupanya phone tu kat dia. (Org tua td bg kat dia agaknya td)

Then dia tanya why u take picture. Aku ckplaa yg aku x amik gmbr pun. N btw aku TAK NAMPAK langsung sign board bodoh tu. Walaupun bnyk sebenarnya..

Aku pun pelik mcm mana aku boleh x nmpk.. Sbb sebok sgt ngan phone kot n terkezima tgk aiport yg buruk tu.. Seksaitedd laa katekan.

Then dia mcm perli.. ''You dont see?? Ok i  trust you'' . Then dia pun suruh  bukak phone tu. And delete gmbr td. Laaa x caye jugak. So aku bukak jela.. Mmg xde pun. Gmbr terakhir pun gmbr dlm flight. Terdiam dia..

Then dia pun okok. Tak tau laa baru tau nk rasa nk malu ke apa. Sambil2 tu dia mcm ckp2  dgn org tua td. Pftt.. Geram pulak aku..

Maybe salah aku sbb cara betulkan lens tu mcm nk amik gmbr. So org tua tu fikir lain..

Kesimpulan, alert segala sign board kat imigresen, kastam n mana2 tmpt walaupun tandas.. Mana tauu nnti kena maki ngan cleaner tandas sbb amik gmbr!

Pengajaran okay! Benda nmpk remeh tp kalau laa aku x dpt balik phone tu x ke naya.

Elok nk happy2 holiday jd sejarah paling hitam pulak.. Phewww.

Tu cerita masa sampai.. Masa nk balik pulak, masuk lalu imigresen thai kat hatyai.. Nk lalu darat la pulak.

Mcm biasa jugak beratur panjang.. Tp kali ni xde apa kena rampas tapi layanan yg mcm sampah bugima dia bg kat semua org.

Dgn muka mcm nk makan org. Ok laa mungkin dia stress sbb keje cop2 jee kann.. Aku faham.. Mmg stress cop2 nii.

Pastu sampai turn aku, aku bg laa passport tu dgn senyuman yg manis ala2 thai gitu.. Ingatkan nk senyum balik.. Xdepunn.. Hmm hampa.. Suka hati kau laa.

Then dia cop, lepas cop dia mintak dua ringgit.. Aku pelik sbb x tau kenapa kena bayar. Cukai apa ni?  X ckp banyak bagi jelaa..

Then lepas je bagi, dia CAMPAK nyaa passport aku..

Diulangi.. CAMPAK okayyy.. Very the sundel tahap dewa dewi.  Aku rasa dia ni hidup kebosanan laa. Sedehh. Masalah apa pun x tau.

So next time aku mmg x nk bg muka kat imigresen thai ni.. Unless kalau diorg layan baik2.. Buat muka masam je masa bg passport.. Kekwat tahap 100 per iblis.

Nk sundel2 sgt kann.. Kau x kenal suapa sundel sebenar.. Kau tu makan gaji je okayy.

Fuhh geram betul nii..

Okay. So that's all..




No comments:

Post a Comment